La Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del sud de Catalunya (XCD) tindrà personalitat jurídica pròpia i capacitat plena d’obrar i es constituirà com a entitat de segon nivell, sense ànim de lucre, formada per entitats constituïdes com ONGD, agents de cooperació i de l’educació pel desenvolupament, entitats ambientals, i altres entitats i moviments de la societat civil del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.
Totes aquestes entitats compartim la promoció de la justícia global i el treball per la cooperació i l’economia al desenvolupament i el medi ambient.
En l’article 2 de la proposta dels estatus de la XCD, es diu que l’objectiu genèric és defensar, promoure i garantir els drets humans, llibertats fonamentals i el medi ambient principalment, però no exclusivament, mitjançant el suport a les activitats desenvolupades per les entitats que formin part de la Xarxa.
Els objectius específics són:
Tantes i totes aquelles com les entitats que formin part de la Xarxa decideixin. En termes generals:
Aquesta és una de les decisions més importants i primeres que s’han de prendre. Algunes idees:
Els estatuts de la XCD proposen una estructura d’organització i de diferents mecanismes de participació:
Així mateix, en l’article 22 es suggereix un equip tècnic (format per les persones que la junta escaigui convenient) encarregat de dur a terme totes aquelles activitats que tenen com a objectiu complir la missió de l’entitat.
El que és evident -i un dels punts més importants d’aquests primers mesos- és que alguna/es entitats liderin aquest primer any el projecte. Evidentment, aquestes entitats no tindran una feina addicional perquè el paper de la universitat és acompanyar tot el procés fins que, si les entitats volen, 1) es constitueixi la federació i 2) es contracti algun/a tècnic/a que coordini el projecte.
La XCD pot comptar amb diverses fonts de finançament. De moment, treballem només amb la hipòtesi de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
S’ha de tenir en compte els possibles canals de treball que puguin suposar un estalvi econòmic per la Xarxa (p.ex, l’estalvi aconseguint un lloguer gratuït o econòmicament “amigable”).
No està directament relacionat amb aquests estatuts, però ha sigut un tema recurrent en totes les reunions de la Xarxa.
Els fons territorials és un mecanisme econòmic de l’ACCD destinat a l’enfortiment de les capacitats del teixit associatiu de les comarques de Tarragona (també a les comarques de Lleida i Girona), amb compromís amb els seus objectius de desenvolupament sostenible, la igualtat de gènere i els drets humans. Teniu tota la informació aquí.
No, en absolut. Ara bé, no disposar de recursos econòmics voldria dir que tota l’estructura de la Xarxa s’hauria de liderar des del voluntariat.
Pregunta molt important.
Dependrà de 1) la voluntat de les entitats que formin part de la Xarxa, i 2) l’acord que es pugui arribar amb la universitat. Les possibilitats són molt àmplies i poden anar des d’un paper passiu (p.ex: la universitat facilita un espai de trobada puntual a les entitats) o molt més actiu (p.ex: la universitat elabora publicacions periòdiques sota la marca de la Xarxa –revista-, col·labora amb la Xarxa per (co)crear formacions específiques, treballa conjuntament amb la Xarxa per fomentar el voluntariat al territori, etc.).
Ajuda’ns a completar les preguntes freqüents fent-nos arribar els teus dubtes a info.xcd@urv.cat. Entre totes construirem un document complet que ajudi a les entitats a aclarir tots els dubtes.