La Porteria

La Porteria - Tarragona Ràdio

#16 Taula rodona sobre participació ciutadana, voluntariat i associacionisme

Avui hem invitat al Miquel Carrillo, d’Enginyeria sense Fronteres; al Marouane Laabbas, de la Universitat Rovira i Virgili; i al Marco Flores, d’Amnistia Internacional Tarragona per debatre sobre si hi ha o no un problema de relleu generacional en les seves entitats i què fer davant d’aquesta, a priori, desconnexió generalitzada al voltant de la participació ciutadana. L’hora de programa se’ns ha fet curta. Ens escolteu?

#15 Entrevista a Albert Caramés, director de FundiPau

Commemorem el 40è aniversari de FundiPau parlant amb el seu director, l’Albert Caramés. Li preguntarem com s’articulen les intervencions d’emergència en aquella població que fuig de la guerra; de com i qui s’encarrega dels projectes de (re)construcció de la pau; i de quin i on acaba el paper de Nacions Unides com agents supervisors d’aquests processos, entre altres temes. En la secció cooperació al món avui viatjarem fins a Kènia i Tanzània per conèixer una iniciativa camperola per a la recuperació del sol, la millora de la captació de l’aigua de les pluges, la reforestació i l’empoderament comunitari.

Amb motiu de la celebració de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica (div 12 de maig – de 17h a 21h, Plaça Corsini de Tarragona) entrevistem al Xavier Rius del Comitè Oscar Romero de Tarragona i al Màrius Vallès de l’Ateneu Cooperatiu de Coopcamp. Posarem exemples de pràctiques de comerç just en el sector alimentari i tèxtil, i les estratègies d’adreçar espais de treball per infants, per joves i adults. A més, avui sí, amb la Raquel viatjarem a Hondures per recordar a la Berta Caceres, la prominent líder indígena d’Hondures, cofundadora i coordinadora general del COPINH.
Programa dedicat a fer balanç dels resultats de la primera assemblea de la Federació de la Xarxa i de la celebració de la IV Jornada XCD. Farem especial focus a les conclusions més importants de la taula rodona al voltant de l’Ajut Oficial al Desenvolupament. A més, entrevistarem a l’Ateneu Cooperatiu de CoopCamp després de la V Fira de l’Economia Social del Camp de Tarragona i a la Teulada, la nova xarxa de cooperatives de l’Economia Social i Solidària de la ciutat de Tarragona.
Programa molt especial dedicat a la celebració de la IV Jornada XCD d’aquest dijous 20 d’abril, a les 18.30 a la Sala de Juntes URV. Per fer-ho, en el programa d’avui ens acompanya la Marissa Berbegal, analista política i estadística de l’OCDE, experta en el càlcul de l’AOD i el TOSSD de l’Agenda 2030. A més, amb la Raquel farem un repàs als continguts de la nova revista de la Xarxa. Va, escolteu-nos!
Programa molt complet amb la participació de diverses entitats del territori. Per un costat, la Natàlia Rodríguez i l’Eva Virgili del departament de cooperació de l’Ajuntament de Tarragona ens explicaran els detalls del nou Pla Local de Cooperació, i les activitats incloses en el nou cicle “Cultura o Extinció” i en l’edició d’enguany del Ciutats Defensores dels Drets Humans. A més, la Stephanie Ascensio, d’ESF, i la Paula Rivera, de Cooperacció, ens presentaran l’Escola Popular Economia (Eco)Feminista. Obriu les agendes!
Entrevistem el José Luis Rodríguez, representant de Cooperació Activa al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, una entitat de cooperació internacional amb un peu al Senegal i l’altra a Salou, i membre de la Junta de la Xarxa, amb qui parlarem de les dificultats de fer cooperació internacional per les entitats locals, dels mecanismes de l’Administració per donar resposta i sobre el greu problema del relleu generacional de les entitats.

Reflexionem al voltant del concepte de cooperació amb perspectiva de gènere amb les companyes activistes Stephanie Ascencio, d’Enginyeria Sense Fronteres; Cinta Golorons, de l’ONG ambiental GEPEC-EdC; i amb l’Andrea Córdoba, de l’associació mediambiental La Sínia.

#08 Marco Flores - Amnistia Internacional

Entrevistem a Marco Flores, membre activista d’Amnistia Internacional a Tarragona, amb motiu del compliment d’un any de l’inici de la invasió a Ucraïna. Parlarem de la situació actual del conflicte, i del posicionament que ha tingut AI. En aquest programa s’incorpora la Raquel Llop amb una nova secció “coopera al món”. 

#07 Marc Torrents - Tècnic de custòdia del GEPEC (2/2)

Repetim invitat per poder parlar de tot allò que no vam tenir temps: la gestió del riu Siurana, els estudis de la qualitat de l’aire al voltant de la petroquímica i, sobretot – tema de moltíssima actualitat – el Hard Rock Cafè.

 

#06 Marc Torrents - Tècnic de custòdia del GEPEC (1/2)

Entrevistem al Marc Torrents, parlem de la gestió dels boscos, dels conflictes d’un model econòmic asimètric i basat en premisses fal•laces i de sobirania alimentària.

#05 Rosa Raventós - Dra. Infermeria i experta en salut comunitària

Entrevistem a la Dra. Rosa Raventós, experta en salut comunitària, professora, investigadora i l’actual coordinadora d’estudis d’infermeria de la seu de Vilafranca de la URV.

#04 Jesús Gellida - Politòleg i investigador social

Entrevistem a Jesús Gellida, politòleg i investigador social, autor de dos llibres i diferents publicacions en l’àmbit de la cooperació i l’economia social.

#03 Raquel Agorreta i Víctor López - Associació Kolam

Entrevistem a la Raquel Agorreta i Víctor López, pares de l’Associació Kolam, el dia d’abans de sortir a Udaipur, regió on tenen el seu projecte educatiu.

En el programa #02 de la Porteria entrevistem a la Clara Esteve i Stephanie Ascencio, doctores en Dret Ambiental i voluntàries d’Enginyeria Sense Fronteres. 

En el programa #01 de La Porteria entrevistem a Dani Miravet, doctor i professor en economia a la URV i expert en mobilitat. Amb ell compararem les 3 grans crisis econòmiques dels últims cent anys -1929, 2008 i 2020- i si creu que aquesta darrera pot suposar l’inici d’un nou model econòmic.