ENTREVISTES

Xarxa Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya

MÉS DE 3 ANYS D’ENTREVISTES, MÉS DE 40 PROTAGONISTES. 

 

PARLEM D’OSTEOGÉNSIS IMPERFECTA

María Barbero: “En el momento en que el afectado de OI se pone en contacto con AHUCE, su percepción sobre la enfermedad cambia inmediatamente”

Osteogénesis imperfecta (OI) y no enfermedad de los huesos de cristal. Esto es lo primero que María Barbero (Cartagena, 1962) nos deja muy claro, y sus motivos tiene. Ella es la responsable de publicaciones y asuntos internacionales de la Fundación AHUCE. Fue presidenta de la asociación AHUCE durante el periodo 2011-2013 y… Continua llegint

 

PARLEM AMB EL PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ ASTAFANIAS DE TARRAGONA

Miguel Valle: “La societat dels països nòrdics està molt més avançada en la sensibilització cap aquests casos”

Iniciem la temporada 2018-19 amb el Miguel Valle, president de l’Associació Astafanias de Tarragona, una associació amb més de 53 anys d’història a la nostra ciutat.

A més, seguim mantentint les seccions que més agraden a la nostra audiència, com l’agenda social i notícies internacionals. Continua llegint 

 

 

PARLEM D’AJUDA HUMANITÀRIA AMB METGES SENSE FRONTERES

Irene Scheiss “Un dels principals motius d’intervenció i denúncia en un determinat país és donar veu a conflictes oblidats”

La Irene Schiess (Vilafranca del Penedès, 1977) ha treballat durant 8 anys a Metges Sense Fronteres en diferents posicions en logística, en emergències humanitàries, en terreny i en seu. L’entrevista es realitza en un bar cèntric de Vilafranca del Penedès. Li agraïm, i molt, l’esforç per poder fer aquesta entrevista.

Continua llegint 

 

 

PARLEM D’AJUDA HUMANITÀRIA AMB EL K9 CREIXELL

Pere Frutós: “Som la primera ONG de rescat del món i fins fa poc amb prou feines teníem per una tenda de campanya”

El Pere Frutós és fundador de l’ONG K9, considerada com la primera unitat de rescat del món. L’equip del K9 es dedica a intervenir, amb els seus gossos i buscant persones atrapes entre les runes, allà on hi ha un terratrèmol, tsunami, etc. Van començar fa més de 13 anys costejant-se tota l’operativa de la seva butxaca i han intervingut en moltíssims països i accions. Continua llegint

 

COOPERACIÓ I EDUCACIÓ AL DESENVOLUPAMENT AMB SETEM

Josep Naval: “Treballar en una ONG és viure la realitat i actuar en conseqüència”

En Josep Naval, “Pepe”, (Barcelona 1960) és col·laborador de Setem des de fa gairebé tres anys. La seva vinculació amb la cooperació ve principalment lligada a raons polítiques (la lluita de classe obrera) i la seva passió per viatjar “de veritat”, amb mapa a la mà i molt lluny dels viatges organitzats…

En aquesta entrevista el Josep Naval ens explicarà què és i que fa Setem, i quines són les seves responsabilitats com a voluntari dins de l’organització… Continua llegint

 

COOPERACIÓ I EDUCACIÓ AL DESENVOLUPAMENT AMB EL SUEÑO DE LA CAMPANA

Laura de la Morena: “No es tracta d’anar a cap lloc a ajudar, sinó de fer un exercici de sensabilització i canviar els nostres hàbits quotidians”

La Laura de la Morena (Tarragona, 1991), col·labora amb la Fundació El Sueño de la Campana des de l’any 2013. Graduada en Pedagogia, malgrat la seva joventut ha viscut a Nicaragua durant dos anys, on ha après certs valors que ara intenta aportar amb diferents accions aquí. La seva vinculació amb el món de la cooperació ve lligada a la idea de que l’educació és l’eina per transformar el món, a través de la qual es pot conscienciar a la gent d’aquí i d’allà de que hi ha altres realitats, i així aconseguir apropar dues realitats molt diferents.

Continua llegint

 

PARLEM DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT AMB ENGINYERIA SENSE FRONTERES

Bea Felipe: “Fem projectes de transformació social i, per tant, busquem un voluntariat amb un perfil molt divers, no només enginyers”

Un projecte universitari va fer debutar a la Beatriz Felipe (Tenerife, 1986) en el món de la cooperació internacional. D’aquella aventura universitària ja han passat 5 anys i, ara mateix, la Bea és una de les veus més importants… Continua llegint

 

COOPERACIÓ I EDUCACIÓ AL DESENVOLUPAMENT AMB EL COMITÉ ÓSCAR ROMERO

Toni Valcárcel: “La represión en Guatemala no ha cambiado mucho, pero se ha vuelto más sutil”

Si tuviésemos que definir a Toni Valcárcel (Blanes, 1950) con una sola palabra, esta sería la de entrega. Nos recibe en el mismo local del Comité, con el tiempo limitado (aunque suficiente) para poder asistir a unas charlas contra los tratados de libre comercio que se celebran en Reus.

Es el presidente del Comité Óscar Romero de Tarragona-Reus desde 2011.

Continua llegint

 

EL CAS D’UNA SIRIANA A TARRAGONA

Nour Salameh: “La revolución en Síria fue como un despertador, descubrimos libros y autores prohibidos, y una parte de nuestra historia que jamás nos explicaron”

Nour Salameh (Homs, 1982) es estudiante siriana de doctorado de la Cátedra UNESCO de Diálogo Intercultural a la Mediterránea de la URV. Tuvimos la suerte de conocerla en una conferencia titulada Educación y derechos humanos: el conocimiento científico al servicio del bienestar al mundo. Éste es el testimonio de una persona que decidió huir de su país hace 6 años. En un momento en que todas las informaciones que nos llegan de Siria nos hablan de guerra y refugiados, su voz se está convirtiendo en un referente y realizar esta entrevista ha sido todo un privilegio. Continua llegint

 

ORGANISMES ESTATALS D’ACOLLIDA AMB LA COMISSIÓ ESPANYOL D’AJUDA AL REFUGIAT

Óscar Revilla: “Los medios de comunicación desvirtúan mucho la realidad de la llegada de la persona refugiada en España”

Després de l’enriquidora experiència de l’últim programa, avui hem entrevistat a l’Óscar Revilla,  de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat. Amb ell hem reflexionat sobre les causes que van fer que l’any 1979 es fundés aquesta ONG, si aquelles causes del passat són encara vigents avui i, sobretot, si ara mateix es podria comptar amb tot el suport polític (de tots els partits polítics del moment) que sí que es va tenir 40 anys endarrere. Una entrevista que gira al voltant de la persona refugiada, del paper dels mitjans de comunicació en aquest assumpte i del paper present i futur de la UE en aquest debat.

Continua llegint 

PARLEM DEL FUNCIONAMENT DELS CENTRES DE MENORS NO TUTELAT

Albert Moragas: “Necessitem un sistema polític consolidat i una ciutadania sense odi, no podem seguir saltant estratègies internacional com hem fet amb la dels objectius 2015”

L’Albert Moragas és estudiant de treball social i treballador d’un Centre Educatiu de Menors. Amb ell parlem de tot el que envolta l’arribada d’aquests menors, la manca d’informació existent i, en conseqüència, les dificultats d’establir una estratègia tan a curt com a mig termini per part d’aquestes entitats. També coneixerem el seu dia a dia en els Centres i…  Continua llegint

 

US PRESENTEM EL PRIMER DEBAT AL VOLTANT DE LA FIGURA DE LA PERSONA REFUGIADA

Per primera vegada a l’historia del projecte us proposem un debat amb 3 entitats a discutir sobre la figura de la persona refugiada. L’Albert Moragas, treballador d’un Centre Educatiu de Menors (MENA), la Laura Aguadé i la Ángeles de Stop Mare Mortum i l’Óscar Revilla de la Comisión Española de Ayuda al Refugiado. Debat enriquit per l’experiència en diferents àmbits i aspectes d’aquesta temàtica: L’operació i logística en la seva arribada, el procés d’acollida i adaptació de la persona refugiada i els menors d’edat.

La resta del programa, reduït en format exprés per la durada del debat, es centren en una campanya de sensibilització que ens aproparà la Inés i.. Continua llegint

 

PARLEM D’INCLUSIÓ SOCIAL AMB EL DIRECTOR DE LA CÀTEDRA D’INCLUSIÓ SOCIAL URV

Ángel Belzunegui: “La diferència d’hores extraescolars realitzades per un nen de classe mitja-alta i un nen pobre pot arribar a ser de 2 anys i mig”

Ángel Belzunegui (Pamplona, 1961) és director de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV. L’Ángel ens ensenya, entre d’altres coses, la perillositat de donar titulars sense conèixer la realitat empírica que ens ensenyen els números. I és que, al final, l’acadèmia hauria de ser l’instrument que ens permetés homogeneïtzar conceptes i treballar conjuntament per elaborar estratègies d’impacte social més eficients.

Continua llegint

 

PARLEM DE PLANIFICACIÓ I ORDENACIÓ TERRITORIAL I URBANA

David Azuara: “Parafrasejant John Stuart Mill, no hi ha millor prova de progrés d’una civilització que el progrés del poder de cooperació”

El David Azuara (Barcelona, 1983) és geògraf i investigador en l’àmbit de la planificació i ordenació territorial i urbana. Amb ell hem parlat de l’impacte social generat per les polítiques públiques i privades, del concepte teòric i la mesurabilitat d’aquest impacte, de les possibilitats que ens ofereix el Big Data en aquest àmbit i, també, de quin model de ciutat volem en el futur: Seguirem el model “clàssic” de ciutat o el de la ciutat genèrica (i “sense complexes”) que ens descrivia Rem Koolhaas.

Continua llegint

 

PARLEM D’URBANISME AMB UN ARQUITECTE INVESTIGADOR EN DESENVOLUPAMENT URBÀ

Arnau Tiñena: “El cotxe té els dies comptats a la ciutat”

L’Arnau Tiñena (Tarragona, 1985) és arquitecte i investigador en desenvolupament urbà. Amb l’Arnau hem parlat de com l’arquitectura i l’urbanisme es plantegen buscar respondre als desafiaments socials i canvis culturals de la nostra societat, sobretot tenint en compte els alarmants resultats publicats recentment per Nacions Unides… Continua llegint

 

ANÀLISIS DEL VOLUNTARIAT INTERNACIONAL

Ignacio de las Cuevas “Hi hagut un boom del voluntourism, és a dir, el voluntariat internacional com activitat econòmica”

L’Ignacio de las Cuevas (Tarragona, 1979) va començar un viatge l’any 2002 que, no sé si de forma prevista, acaba sent un viatge de 15 anys, que el porta a treballar als 5 continents en organitzacions com la Unió Internacional per la Naturalesa, L’Organització Mundial del Turisme i la Conferència de les Nacions Unides sobre el Comerç i el Desenvolupament. La seva última experiència consisteix a ser membre d’un Programa de Desenvolupament d’Habilitats Vocacionals. El seu doctorat parla de l’impacte del turista voluntariat, més en concret, el seu treball es basa en la seva experiència en la frontera al camp de refugiats de Mae Sot, a la frontera entre Tailàndia i Myanmar. Continua llegint.

 

ANÀLISIS DEL VOLUNTARIAT LOCAL I SOCIAL

Cristina Rodríguez: “L’èxit del voluntariat de llarga durada és la implicació emocional”

La Cristina Rodríguez (Tarragona, 1989) és la tècnica de la unitat territorial de Tarragona de la Federació Catalana del Voluntariat Social. Llicenciada en pedagogia, la Cristina destaca al llarg de l’entrevista la importància de fer entendre a la gent què implica ser voluntari i per què aquesta experiència és un benefici mutu entre emissor i receptor d’aquesta acció de voluntariat.

L’entrevista es realitza en el mateix local que la Federació Catalana té a Tarragona, al cor de la part alta de Tarragona. Continua llegint

 

 

EL CAS DE LA GUERRA CIVIL DE EL SALVADOR AMB L’ASOCIACIÓN PRO-BÚSQUEDA

Eduardo García: “El gobierno será de la población cuando dé la orden de abrir los archivos militares de la guerra civil salvadoreña”

L’Eduardo Garcia, director de l’Associació Pro-Búsqueda, parla de forma pausada i clara. Pausada potser perquè no vol que perdem detall dels motius la seva lluita, la de trobar els nens i nenes desapareguts durant la guerra civil salvadorenca, una lluita que ja té més de 20 anys. Clara perquè és capaç de transmetre unes emocions que…. Continua llegint

 

EL CAS DE PALESTINA I ISRAEL 

Aritz García: “A curt termini la situació de poble palestí serà insostenible i, igual que a Sudàfrica, el creixement de la seva població evidenciarà la situació d’apartheid”.

L’Aritz García té la capacitat de fer-nos entendre d’una forma didàctica i senzilla un dels conflictes històricament més complexos, el de Palestina i Israel. Amb ell, hem viatjat a l’interior del conflicte, coneixent i entenent el perquè de les posicions (o un no-posicionament) dels diferents grups polítics israelians sobre l’assumpte dels refugiats palestins. Ho fa, a més, donant-nos un extens llistat de recomanacions d’autors que, com ell, són experts en el tema. És a dir, l’Aritz no només ens ajuda a entendre que és el que està passant a Israel sinó que, a més, ens obre la porta a continuar investigant pel nostre compte. Continua llegint 

 

 

EL CAS DEL SAHARA OCCIDENTAL AMB L’ENTITAT CAU DE LLUNES

Núria Bota: “La resistència cultural és una dels principals lluites del poble saharaui”

Parlem d’un poble oblidat o, pitjor, utilitzat com a moneda de canvi.

Parlem de denúncia d’una comunitat internacional que accepta aquest xantatge.

Parlem d’una resistència, de moment, pacífica  Continua llegint

 

 

PARLEM DE FEMINISME AMB L’ENTITAT CAU DE LLUNES

Itziar: “El capitalisme s’ha encarregat històricament de crear una situació de fictícia llibertat, però les arrels no s’han canviat”

En el programa d’aquesta setmana hem parlat amb la Itziar i la Mar del Cau de Llunes, una Assemblea Feminista Revolucionària de Tarragona. Amb elles hem parlat del feminisme actual, de la seva lluita contra els canvis estructurals que necessita la nostra societat per sortir de l’opressió patriarcal, contra els estereotipis i menyspreus que comporta la seva batalla, del paper dels mitjans de la comunicació i, també, del posicionament del govern nacional i local.

Continua llegint 

 

 

PARLEM D’EDUCACIÓ A LES PRESONS AMB EL CENTRE PENITENCIARI DE MAS ENRIC

Albert: “La nostra tasca és, entre d’altres, buscar la motivació de l’alumne”

L’Albert (Tarragona, 1984) i l’Ingrid (Tarragona, 1989) són mestres d’adults al Centre Penitenciari de Mas Enric de Tarragona. Amb ells vam parlar de quin és el dia a dia d’un pres, la relació que s’estableix entre pres i formador i de com es treballa el respecte, de les tècniques de motivació a un col·lectiu tan especial, de quin és el programa de formació i reinserció sociolaboral durant l’estada penitenciaria i fora d’ella i del tabú intencionat que gira al voltant del món de la presó. Una vegada més, una entrevista valenta i difícil de trobar en els mitjans de comunicació convencionals.

Continua llegint 

 

PARLEM DE MEDI AMBIENT I SOSTENIBILITAT AMB EL GEPEC

Marc Torrents: “Treballem perquè la ciutadania es comprometi més en el manteniment del patrimoni natural”

Marc Torrents (Tarragona, 1986) és enginyer forestal i tècnic de custòdia d’El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans, GEPEC. Amb el Marc hem parlat de les activitats que realitza el GEPEC, les possibilitat de participar-hi com a voluntari i, sobretot, els motius, la voluntat i filosofia que s’amaguen darrere de cadascuna d’aquestes activitats. La importància del manteniment del patrimoni natural i l’educació i respecte cap al medi ambient són peces fonamentals i el alma mater del GEPEC.

Continua llegint

 

PARLEM DE SOBIRANIA ALIMENTÀRIA 

Gonçal Barrios: “El 40% de la producción mundial de alimentos se pierde entre la cosecha y el consumidor final”

Quedamos en un bar emblemático de Tarragona para conocer a Gonçal Barrios (Barcelona, 1954), biólogo, especialista en sanidad vegetal y miembro de Entrepueblos Tarragona. Por primera vez en este proyecto, no hemos hablado de ninguna ONG, ni de ninguna campaña, ni proyecto. Toda la entrevista gira entorno a un solo tema, del cual es especialista: La soberanía alimentaria. Gonzalo ha estado en convenios con gobiernos de Cuba y Chile.

Continua llegint

 

 

PARLEM DE COMERÇ JUST I BANCA ÈTICA

Tais Bastida: “La millor manera de cooperar és no promoure empreses que tenen impacte negatiu per a tothom”

El Tais Bastida, tècnic de Setem Catalunya a Tarragona i coordinador de la xarxa d’entitats “Som comerç Just i Banca Ètica”. Amb ell hem parlat del creixement sostingut d’aquest sector que, tot i això, encara representa una part residual en el conjunt del sistema financer. Ens ha explicat el paper que juga l’educació financera, l’impacte de la crisis en la consciencia de la ciutadania sobre la mala praxis de la banca tradicional…  Continua llegint 

 

PARLEM DE POLÍTICA LOCAL I INTERNACIONAL AMB UN POLITÒLEG ESPECIALISTA

Jesús Gellida: “La transformació social no s’entén sense el paper de les dones al llarg de la història”

Per primera vegada en la història del projecte, entrevistem en motiu de la publicació d’un llibre. En Jesús Gellida (Benicarló, 1980), l’autor, ens explica per què va decidir llançar-se  cap aquesta aventura. El llibre és un recull de reflexions dels últims anys del mateix autor que, gràcies a una acurada selecció, ens invita a recordar (i reflexionar) sobre quines eren les nostres esperances davant els canvis socials que s’anunciaven i quines són les sensacions (o decepcions) que ens han quedat. És a dir, des de l’Obama, Tsipras, 15M i l’Europa social a l’actual Trump, Troika, PP i l’Europa xenòfoba. Canvi o recanvi?

Continua llegint

 

PARLEM DE LA MILITARITZACIÓ DE LA SOCIETAT AMB LA COORDINADORA TARRAGONA PATRIMONI DE LA PAU

Marc Suanes: “La transició no va significar cap trencament, sinó una continuïtat; El gran pacte va ser no parlar de la memòria històrica”

Amadeu López (Morella, 1957), Pau Gomis (Tarragona, 1960) i Marc Suanes (Tarragona, 1983) són tres membres de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau. Aprofitant que són uns vells coneguts d’ONG en Xarxa, hem canviat el format entrevista per fer un debat sobre alguns dels temes que defineixen la seva lluita per la no militarització de la societat: Pressupost i despesa en Militarisme, el paper de l’OTAN, la memòria històrica, la denúncia de la inversió en armes dels bancs, etc. L’entrevista comença a partir del minut 10. Continua llegint