ELS REPTES DE LA SOCIETAT

Xarxa Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya

PARLEM DE FEMINISME AMB L’ENTITAT CAU DE LLUNES

Itziar: “El capitalisme s’ha encarregat històricament de crear una situació de fictícia llibertat, però les arrels no s’han canviat”

En el programa d’aquesta setmana hem parlat amb la Itziar i la Mar del Cau de Llunes, una Assemblea Feminista Revolucionària de Tarragona. Amb elles hem parlat del feminisme actual, de la seva lluita contra els canvis estructurals que necessita la nostra societat per sortir de l’opressió patriarcal, contra els estereotipis i menyspreus que comporta la seva batalla, del paper dels mitjans de la comunicació i, també, del posicionament del govern nacional i local.

Continua llegint 

 

PARLEM D’EDUCACIÓ A LES PRESONS AMB EL CENTRE PENITENCIARI DE MAS ENRIC

Albert: “La nostra tasca és, entre d’altres, buscar la motivació de l’alumne”

L’Albert (Tarragona, 1984) i l’Ingrid (Tarragona, 1989) són mestres d’adults al Centre Penitenciari de Mas Enric de Tarragona. Amb ells vam parlar de quin és el dia a dia d’un pres, la relació que s’estableix entre pres i formador i de com es treballa el respecte, de les tècniques de motivació a un col·lectiu tan especial, de quin és el programa de formació i reinserció sociolaboral durant l’estada penitenciaria i fora d’ella i del tabú intencionat que gira al voltant del món de la presó. Una vegada més, una entrevista valenta i difícil de trobar en els mitjans de comunicació convencionals.

Continua llegint 

 

PARLEM DE MEDI AMBIENT I SOSTENIBILITAT AMB EL GEPEC

Marc Torrents: “Treballem perquè la ciutadania es comprometi més en el manteniment del patrimoni natural”

Marc Torrents (Tarragona, 1986) és enginyer forestal i tècnic de custòdia d’El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans, GEPEC. Amb el Marc hem parlat de les activitats que realitza el GEPEC, les possibilitat de participar-hi com a voluntari i, sobretot, els motius, la voluntat i filosofia que s’amaguen darrere de cadascuna d’aquestes activitats. La importància del manteniment del patrimoni natural i l’educació i respecte cap al medi ambient són peces fonamentals i el alma mater del GEPEC.

Continua llegint

 

PARLEM DE SOBIRANIA ALIMENTÀRIA 

Gonçal Barrios: “El 40% de la producción mundial de alimentos se pierde entre la cosecha y el consumidor final”

Quedamos en un bar emblemático de Tarragona para conocer a Gonçal Barrios (Barcelona, 1954), biólogo, especialista en sanidad vegetal y miembro de Entrepueblos Tarragona. Por primera vez en este proyecto, no hemos hablado de ninguna ONG, ni de ninguna campaña, ni proyecto. Toda la entrevista gira entorno a un solo tema, del cual es especialista: La soberanía alimentaria. Gonzalo ha estado en convenios con gobiernos de Cuba y Chile.

Continua llegint

 

PARLEM DE COMERÇ JUST I BANCA ÈTICA

Tais Bastida: “La millor manera de cooperar és no promoure empreses que tenen impacte negatiu per a tothom”

El Tais Bastida, tècnic de Setem Catalunya a Tarragona i coordinador de la xarxa d’entitats “Som comerç Just i Banca Ètica”. Amb ell hem parlat del creixement sostingut d’aquest sector que, tot i això, encara representa una part residual en el conjunt del sistema financer. Ens ha explicat el paper que juga l’educació financera, l’impacte de la crisis en la consciencia de la ciutadania sobre la mala praxis de la banca tradicional…  Continua llegint 

 

PARLEM DE POLÍTICA LOCAL I INTERNACIONAL AMB UN POLITÒLEG ESPECIALISTA

Jesús Gellida: “La transformació social no s’entén sense el paper de les dones al llarg de la història”

Per primera vegada en la història del projecte, entrevistem en motiu de la publicació d’un llibre. En Jesús Gellida (Benicarló, 1980), l’autor, ens explica per què va decidir llançar-se  cap aquesta aventura. El llibre és un recull de reflexions dels últims anys del mateix autor que, gràcies a una acurada selecció, ens invita a recordar (i reflexionar) sobre quines eren les nostres esperances davant els canvis socials que s’anunciaven i quines són les sensacions (o decepcions) que ens han quedat. És a dir, des de l’Obama, Tsipras, 15M i l’Europa social a l’actual Trump, Troika, PP i l’Europa xenòfoba. Canvi o recanvi?

Continua llegint

 

PARLEM DE LA MILITARITZACIÓ DE LA SOCIETAT AMB LA COORDINADORA TARRAGONA PATRIMONI DE LA PAU

Marc Suanes: “La transició no va significar cap trencament, sinó una continuïtat; El gran pacte va ser no parlar de la memòria històrica”

Amadeu López (Morella, 1957), Pau Gomis (Tarragona, 1960) i Marc Suanes (Tarragona, 1983) són tres membres de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau. Aprofitant que són uns vells coneguts d’ONG en Xarxa, hem canviat el format entrevista per fer un debat sobre alguns dels temes que defineixen la seva lluita per la no militarització de la societat: Pressupost i despesa en Militarisme, el paper de l’OTAN, la memòria històrica, la denúncia de la inversió en armes dels bancs, etc. L’entrevista comença a partir del minut 10.

Continua llegint